Τυρόπιτα

Υλικά για 10 άτομα:

  • 1/2 κιλού τυρί φέτα σκληρή 
  • 15 φύλλα μπακλαβά 
  • 4 αυγά
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα 
  • 4 κουταλιές κοφτές σούπας αλεύρι
  • 3 κουταλιές κοφτές σούπας βούτυρο
  • φυτίνη για τα φύλλα 
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κουτάλια της σούπας άνηθος ψιλοκομμένος (προαιρετικός)

 

Εκτέλεση:

  • Βάζετε σε κατσαρολάκι το γάλα να κάψει. 
  • Σε ανοικτή κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο να λιώση. 
  • Προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύοντάς το να διαλυθεί τελείως. 
  • Ρίχνετε το καφτό γάλα και τ’ανακατεύετε ώσπου να σχηματισθεί μια κρέμα πηκτή. 
  • Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και κατεβάζετε από τη φωτιά. 
  • Αφήνετε να κρυώσει, ανακατεύοντας πότε-πότε, για να μη κάνει κρούστα. 
  • Τρίβετε το τυρί με τα δάχτυλα ή το λιώνετε με πιρούνι και το βάζετε σε λεκανίτσα. 
  • Ρίχνετε και την κρέμα, τα αυγά, χτυπημένα λίγο με πιρούνι, και τον άνηθο. 
  • Τα ανακατεύετε καλά. 
  • Κόβετε τα φύλλα σε λουρίδες πλάτους 3 δακτύλων, παίρνετε μιά-μιά λουρίδα, την βουτυρώνετε με λιωμένη φυτίνη, βάζετε στην άκρη της 1 κουταλάκι γέμιση και την διπλώνετε σε σχήμα τριγώνου. 
  • Βουτυρώνετε με πινελλάκι τις τυρόπιττες εξωτερικώς και τις τοποθετείτε σε ταψί με το διπλωμένο μέρος προς τα κάτω. 
  • Ψήνετε τις πίτες σε μέτριο φούρνο επι 15-20 λεπτά της ώρας και τις σερβίρετε ζεστές.

 

Tip: Μπορεί να τις τηγανίσετε σε σινανή φωτιά μέχρι να ροδίσουν και ψηθούν, χωρίς να καούν.

Τυρόπιτα