Κινόα με μανιτάρια και λαχανάκια Βρυξελλών

Υλικά (για 4 άτομα):

  • ¼ της κούπας λάδι
  • 2 σκ. σκόρδο , ψιλοκομμένες
  • 2 κ.γ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 450 γρ. μανιτάρια , κομμένα σε φέτες
  • 2 χούφτες λαχανάκια Βρυξελλών κομμένα στη μέση
  • αλάτι χοντρό
  • 2 κούπες κινόα
  • 2 μεγάλες χούφτες ρόκα, κομμένη
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Βάζουμε την κινόα σε ένα μπολ με μπόλικο νερό.
  • Την αφήνουμε εκεί για 5 λεπτά. Ξεπλένουμε την κινόα πάρα πολύ καλά σε άφθονο νερό για 2-3 φορές και τη σουρώνουμε καλά μετά από κάθε ξέπλυμα.
  • Οι σπόροι της κινόας έχουν στην επιφάνειά τους μια ουσία που την κάνει λίγο πικρή αν δεν πλυθεί καλά. 

  • Βάζουμε την κινόα σε μια κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό, σε δυνατή φωτιά για να βράσει.
  • Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει καλά και να φαίνεται μια γραμμούλα γύρω από κάθε σποράκι.
  • Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε υψηλή φωτιά.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και το θυμάρι στο τηγάνι και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσουν για 30’’ περίπου.
  • Προσθέτουμε τα μανιτάρια  και τα λαχανάκια στο τηγάνι μαζί με μία καλή πρέζα αλάτι και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας μια στο τόσο , μέρχι να μαλακώσουν, να χάσουν τα υγρά τους και να πάρουν καφετί χρώμα και να κάνουν ένα ήχο τσιριχτό.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα με τα μανιτάρια σε ένα μπολ μαζί με την κινόα και τη ρόκα και ανακατεύουμε να αναμειχθούν. Αλατοπιπερώνουμε.
  • Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού ή ξύδι.

Tip: Μπορούμε αφού βράσουμε την κινόα και την αφήσουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος να τη βάλουμε στο ψυγείο όπου κρατάει άνετα για 4-5 μέρες.

Κινόα με μανιτάρια και λαχανάκια Βρυξελλών