Χταπόδι κρασάτο

Μια συνταγή από μοναστήρι του αγ. όρους!

ΥΛΙΚΑ (για 4-5 άτομα):

  • 1 χταπόδι 1,5 έως 2 κιλά
  • 4 με 5 κρεμμύδια ξερά
  • 5 με 6 σκελίδες σκόρδο
  • Μισό κιλό κόκκινο κρασί
  • 4 έως 5 φύλλα δάφνης
  • Μαύρο πιπέρι σε σπόρους
  • 200 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • 1,5 κουταλιά της σούπας πελτές

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταποδι μας καλά καλά και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά με ελάχιστο νερό, γιατί βγάζει το δικό του ζουμί.Βέβαια το ανακατεύουμε συχνά.
  • Αφού βράσει, κόβουμε το κάθε πλοκάμι του σε δύο ή τρία κομμάτια.
  • Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα κρεμμύδια και τα πλένουμε.
  • Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε καλά σε σιγανή φωτιά με το λάδι μας ώσπου να ροδίσουν αρκετά.Κατόπιν προσθέτουμε τα σκόρδα ολόκληρα, το κομμένο χταπόδι, το κρασί , τα δαφνόφυλλα και το πιπέρι.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ, διαλυμένο σε λίγο νερό.
  • Επιπλέον ρίχνουμε στον ταβά μας τον μισό ζωμό στον οποίο έβρασε το χταπόδι μας.
  • Σιγοβράζουμε το χταπόδι μας σκεπασμένο μία ώρα περίπου και θα έχουμε ένα νόστιμο φατητό, που θα μοσχοβολάει, ενώ θα έχει χυλώσει τέλεια και το ζουμί του.
Χταπόδι κρασάτο