Η ιστορία της συνταγής " Ρακόμελο "

    Η ιστορία της συνταγής Ρακόμελο

    Το  ρακόμελο  είναι ένα αλκοολούχο ποτό το οποίο παρασκευάζεται από ρακή και μέλι, με την προσθήκη μπαχαρικών όπως κανέλας, γαριφάλου, κάρδαμου καθώς και άλλων τοπικών βοτάνων ανά περιοχή προέλευσης. Η ιστορία του ρακόμελου ξεκινά τον 12ο αιώνα, όταν η Πελοπόννησος βρισκόταν υπό την επίδραση της φραγκικής κατοχής αν και σύμφωνα με άλλες ιστορικές πηγές, η προέλευση της παρασκευής του βρίσκεται στην Κρήτη και στην Αμοργό. Από τα αρχαία χρόνια, οι κάτοικοι της Αμοργού και των μικρών Κυκλάδων έφτιαχναν ένα παραδοσιακό ποτό  για να κερνούν τους φιλοξενούμενους αλλά και τους καλεσμένους στους γάμους των παιδιών τους. Το ποτό αυτό το ονόμασαν “Ψημένη Ρακή” ή “Ρακόμελο”. Το ποτό αυτό επίσης, αποτελεί το επίσημο κέρασμα των επισκεπτών του μοναστηριού της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό. Αποτελείται από απόσταγμα σταφυλιών, μέλι και βότανα χωρίς κανένα συντηρητικό. Το ρακόμελο αποτελεί το ιδανικό ποτό αφού προκαλεί ευφορία και χαρούμενη διαθεση, ανεβάζει την λίμπιντο και είναι κατάλληλο μετά το γεύμα εφόσον λειτουργεί ως χωνευτικό εξαιτίας του μελιού και των βοτάνων που διαθέτει.

     Εικάζεται βέβαια, πως η παρασκευή του αποτελούσε προσπάθεια να εξυπηρετηθούν ιατρικοί σκοποί. Ωστόσο, σήμερα το ρακόμελο παρασκευάζεται ευρέως στην Κρήτη αλλά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, όπως επίσης και στην ενδοχώρα. Καταναλώνεται κυρίως  ζεστό κατά την διάρκεια του χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι παγωμένο σαν σφηνάκι.